Povratak

Apcesi ispod brade mačke | Sedalin gel kao pomoć za umirivanje mačke i omogućavanje veterinarskog pregleda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Potaknuta Vašim korisnim savjetima od ranije ponovno Vam pišem. Ovog puta zanima me problem vezan za odraslu macu. Jučer je malo manje jela i postala je dosta nervozna, čak je i svoje malo mače tjerala od sebe što nije njen običaj. Danas je ujutro samo malo pojela i cjeli dan je prespavala na osamljenom djelu dvorišta, ne da se maziti i ne može jesti, a cijela donja čeljust joj je otekla i kao da ima viseće "vrećice" ispod nje, boli je dodir na taj dio (vidjela sam to jer se pokušala šapicom počešati i jako je bolan krik ispustila). Maca reagira na sve, svjesna je i prisebna i reagirala je na hranu i davala znak da je gladna. U svakoj drugoj situaciji već bih je odvela veterinaru, ali ona je užasno divlja, tek prije par mjeseci sam je u susjedstvu pronašla napuštenu i udomila... Ima svoje leglo od kojih je samo jedan nažalost preživio i njega pokušavam lijepo odgojiti, ali ona koliko god privržena nama bila i lijepo se odazivala na dozivanje i sve ostalo, na ruke se uhvatiti ne da i ne da se nositi, odmah postane jako agresivna. Pa vas lijepo molim ako bi išta mogli ovako zaključiti šta bi moglo biti i kako joj mogu pomoći. Unaprijed Vam zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Ana-Marija

O: Kod Vaše mačke se najvjerojatnije radi o apscesima.

Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo (rubor), oteklina (tumor), toplina (calor) i bol (dolor) i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Apscesi i fistule u mačaka najčešće nastaju prilikom ozlijeda u međusobnim borbama, pri čemu infekt, najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo. Bakterije uništavaju lokalne stanice i luče svoje toksine. Premda je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati kroničan. Pod takvim uvjetima upalni poticaj i dalje traje rezultirajući stalnim prilivom neutrofila.

Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularizirana, što onemogućava učinkovitost liječenja. Apscesi u mačaka, najčešće su lokalizirani na području glave, ekstremiteta, leđa i vrata. Sadržaj apscesa može ostati unutar novonastale šupljine, ali može i drenirati na površinu.

Apscesi koji ne dreniraju na površinu, odnosno ne izlazi sadržaj, potrebno je napraviti inciziju sadržaja i ukloniti eventualno nekrotično tkivo. Ovakave zahvate vrši veterinar pod lokalnom ili općom anestezijom. Kod većih apscesa, potrebno je i više puta učiniti drenažu i ispiranje šupljine. Mačkama se obavezno apliciraju antibiotici parenetralno, kako bi se spriječila daljna infekcija i migracija bakterija i sadržaja na druga mjesta i tkiva, te septikemija. Vlasnici mačkama mogu olakšati stavljanjem toplih obloga 5-10 minuta na mjesto gdje se nalazi apsces, 3-4 puta na dan. Životinji je preporučljivo staviti zaštitni ovratnik, kako bi se spriječilo lizanje, jer slina sadrži mnogo bakterija koje samo mogu komplicirati stanje.

Savjetujem Vam da što prije odvedete mačku na pregled.

Ako je mačka jako nemirna, postoji mogućnost davanja Sedalin gela u hranu koji će umiriti mačku i omogućiti odlazak veterinaru. Acepromazin, aktivna tvar pripravka Sedalin gel, je djelotvoran fenotijazinski neuroleptik (antipsihotik). Djeluje, prije svega, na retikularnu formaciju moždanog debla umanjujući psihomotoričku aktivnost. Nakon aplikacije Sedalina životinje se umire, nisu više razdražljive i agresivne, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatome osjećaj straha, umanjuje motoričku aktivnost - hipokinezija, a istodobno im se opusti mišičje - miorelaksacija. Sedalin ne utječe znatno na stanje svijesti. Ovaj antipsihotik djeluje vrlo blago analgetski što olakšava obavljanje dijagnostičkih i terapijskih zahvata. Nakon p/o primjene Sedalin gela, acepromazin se djelomice resorbira, a trankvilizacijski učinak u malih životinja nastupi za 15-20 minuta. Daju li se preporučene doze, sedacija traje 6 - 12 sati. Sedalin gel možete kupiti u ljekarnama Pet centra, ali isključivo na veterinarski recept. Recept Vam može napisati veterinar kojem ćete odvesti mačku na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr